Dolle boel op It Gryntsje in Stiens

Het was een regenachtige zaterdagmiddag in oktober. Uit Garyp vertrok het eerste team van It Akkerlân om ten strijde te trekken tegen het nog ongeslagen team van TV Stiens. Het team uit Garyp, bestaande uit de heren Rinze Formsma, Klaas Jan Haanstra en de dames Anetta Rooda en Grytsje Bosma, werden in de spelersbus netjes bij tenniscomplex It Gryntsje afgezet.
Het team van Stiens, bestaande uit de heren Kees Dekker, Andre Oost en de dames Lucie vd Horst en Joke bakker, waren danig onder de indruk van het arsenaal aan tennisrackets welke de Garypers hadden meegenomen. Vooral het prachtig gevormde hardhouten slagwapen van Rinze baarde veel opzien.
De beide teams gingen aan tafel om een bakje koffie te nuttigen met een stuk heerlijk eigengemaakte appel/krenten taart van Kees. Het ijs was snel gebroken toen Klaas Jan begon te vertellen over zijn wilde avontuurtjes van de afgelopen zomervakantie.

Na de gezelligheid moest er ook nog even voor de knikkers gespeeld worden. Er werd gestart met de herendubbel en de damesdubbel. Bij de dames was er een licht overwicht voor Stiens. Zij beslisten dan ook de eerste set in 6-2 voor Stiens.
Bij de herendubbel ging de eerste set gelijk op. De krachten waren in evenwicht tot aan het einde van de set. Toen maakten Rinze en Klaas het verschil en pakten ze de set met 7-5.
Bij het begin van de 2de set begon het steeds harder te regenen. De dames trokken de regenjassen aan behalve Grytsje. Gelukkig heeft ze een zeer warmbloedige man, die haar die avond weer op temperatuur kon krijgen. De dames speelden de 2de set uit ondanks de zware regenbuien. Het werd een spannende set waar Stiens toch aan het langste eind trok en de winst pakte met 6-4.
Bij de heren werd de wedstrijd bij een 2-2 gamestand in de 2de set gestaakt. Na een koffiepauze konden de heren weer verder. De onderbreking pakte zeer goed uit voor het Stienser duo. Andre drukte met zijn zware groundstrokes de Garypers achter de baseline waarna Kees het karwei met geplaatste ballen afmaakte. De één na de andere game werd gewonnen. De set ging met 6-3 naar Andre en Kees.
De kalmeringstabletten die stiekem bij Rinze en Klaas in de koffie waren gedaan begonnen hun werk ook te doen. Daarnaast had Klaas ook nog eens last van trillende handen die hij na een paar uur snoeien had overgehouden. Het was voor de Garypers in de derde set daardoor een verloren zaak. De beslissende set werd heel gemakkelijk door de Stiensers gewonnen. Het werd 6-1.
Toen de heren dubbel klaar was werd op het Centercourt de dames enkel al gespeeld. Anetta nam het op tegen Joke. De games waren spannend maar de eindstand gaf een heel ander beeld. Het werd 6-1 en 6-0 voor Joke. De beide dames gingen als verzopen katjes van de baan en Anetta kon na de koude douche onder een warme douche stappen.
De mixdubbel werd gespeeld door de duo’s Andre en Lucie voor Stiens en Rinze en Grytsje voor Garyp. De weersomstandigheden waren nog steeds niet best en dit zou gedurende de match nog minder worden. Andre en Lucie begonnen de eerste set erg goed. Ze waren scherp en er werden weinig fouten gemaakt. De Garypers konden tegen dit goede spel niet voldoende tegenwicht geven waardoor de eerste set met 6-2 naar de Stiensers ging. De tweede set gaf hetzelfde beeld. Rinze was met zijn gedachten teveel met de hapjes bezig die uitdagend op de stamtafel lagen te wachten. Grytsje kon het tij ook niet meer keren en zo ging de 2de set en daarmee de match met 6-1 naar Andre en Lucie. De Stiensers werden gefeliciteerd want met de overwinning was het kampioenschap binnen.
De laatste match ging tussen Klaas Jan en Kees. Dit werd een waar spektakelstuk. Kees begon erg sterk aan de eerste set. Klaas Jan had even een paar games nodig om in de wedstrijd te komen. Toen onze Klaas eenmaal warm gedraaid was liet hij zijn tegenspeler alle hoeken van de baan zien. Kees herpakte zich en kon er een tiebreak uitslepen. Deze werd door Klaas gewonnen. In de 2de set gooide Kees zijn hele hebben en houden in de strijd. De toch al 52 jarige Kees speelde als een jonge god voor volk en vaderland. Hij pakte overtuigend de 2de set met 6-3. In de beslissende set gaf ook Klaas alles, echter de trillende handen begonnen hem danig parten te spelen. Hij moest het hoofd buigen voor de op stoom geraakte “oldtimer” van Stiens. Kees besliste de match door de laatste set met 6-4 te winnen.
De eindstand van de door regen geteisterde zaterdagmiddag was 5-0 voor Stiens.

Nadat iedereen gedoucht had begon de 3de helft. Onder het genot van een hapje en drankje werd het beregesellich. De Garypers waren spoedig de nederlaag vergeten en Klaas zijn trillende handen verdwenen als sneeuw voor de zon na het nuttigen van een paar Dortmunder DAB biertjes. Dit heerlijke gerstenat zou in de Garyper tenniskantine ook niet misstaan. Een punt voor de volgende bestuursvergadering! Het werd uiteindelijk een dolle boel op It Gryntsje in Stiens.

Al met al een geslaagde tennismiddag ondanks het slechte weer. Namens de Garypers bedank ik de Stiensers voor de gastvrijheid en gezelligheid. Want ik siz mar sa, at it mar gesellich is!